Maceraty ziołowe i warzywne doskonale nadają do zastosowań pielęgnacyjnych i kosmetycznych m.in do tworzenia kremów, balsamów. W tym poście pokażę, wam jak zrobić macerat pietruszkowy, krwawnikowy, marchewkowy i
z nawłoci oraz jakie mają właściwości otrzymane maceraty.
Istnieją dwie metody wykonywania maceratów metoda na zimno i metoda na ciepło. Wybierając metodę na zimno surowiec dokładnie zalewamy olejem i odstawiamy zakręcony słoik na słonecznym miejscu przez okres od 4-6 tygodni. Słoik codziennie potrząsamy, aby zapobiec rozwoju bakterii. W tej metodzie na początku macerowania można dodać kilka kropelek witaminy E. Druga metoda macerowania jest to metoda na ciepło polega na poddawaniu zalanego surowca olejem w temperaturze ok. 70C i macerowaniu go przez ok 2-3 h codziennie przez trzy dni. Proporcje jakie zastosowałam to 1:1 surowiec:olej.
Pamiętaj o:
Pamiętaj o:
- codziennym wstrząsaniu oleju, aby zapobiec rozwoju bakterii, grzybów.
- ziele nie może wystawać ponad lustro oleju jest to idealna pożywka drobnoustrojów.
- dodaj kilka kropel witaminy E, która opóźni proces jełczenia oleju (na początku macerowania w metodzie na zimno i na koniec macerowania surowca zarówno w metodzie na zimno i na ciepło).
Poniższe maceraty zostały sporządzone metodą na zimno w oleju słonecznikowym. Każdy użyty materiał drobno posiekałam i zalałam olejem.
1. Macerat marchewkowy zawiera głównie karoteny, tokoferole. Zawarta substancja czynna prowitamina A pod wpływem witamina E zamienia się w skórze w witaminę A, która ma działanie przeciwzmarszczkowe i poprawia kondycję skóry. Olej ponadto wykazuje właściwości wygładzające, przeciwzapalne, zmiękczające, chroniące przed promieniami UV,
przyspieszające gojenie drobnych zranień i oparzeń.
Surowiec: korzeń marchewki.
Surowiec: korzeń marchewki.
Składniki aktywne: Prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy E,
K, PP, związki mineralne, olejek eteryczny, pektyny, związki siarkowe, enzymy, cukry
2. Macerat pietruszkowy zawiera głownie witaminę E i prowitaminę A. Substancja aktywna prowitamina A i witamina E ma działanie przeciwzmarszczkowe, nawilżające, wygładzające, przeciwzapalne.
Surowiec: ziele pietruszki
Surowiec: ziele pietruszki
Składniki aktywne: Prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy E, C, związki mineralne, olejek eteryczny,
3. Macerat z nawłoci zawiera głównie olejki eteryczny. Olejek zawarty w nawłoci ma intensywny zapach.
Surowiec: ziele nawłoci
Składniki aktywne: Flawonoidy, garbniki, kwasy wielofenolowe, olejek eteryczny, sole mineralne, saponiny
Surowiec: ziele nawłoci
Składniki aktywne: Flawonoidy, garbniki, kwasy wielofenolowe, olejek eteryczny, sole mineralne, saponiny
4. Macerat z krwawnika zawiera m.in olejek eteryczny w skład, którego wchodzi azulen, cyneol, borneol, alfa i beta-pinen. Zawarty azulen w maceracie ma działanie regeneracyjne, kojące, ujędrniające, przeciwalergiczne, przeciwzmarszczkowe, reguluję wytwarzanie sebum.
Składniki aktywne: olejek eteryczny, glikozydy, flawonoidy, kwas askorbowy, cholina, sole mineralne,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz