niedziela, 1 marca 2015

DIY Zrób krem nawilżający do cery suchej i naczynkowej

Cera z rozszerzonymi naczynkami wymaga szczególnej pielęgnacji dlatego postanowiłam sporządzić krem na bazie, aż trzech ziół: nawłoci pospolitej, kocanki piaskowej i fiołka polnego. Zawarte w ziołach flawonoidy: rutyna i kwercytyna uszczelniają naczynia krwionośne. Krem jest tłusty przeznaczony do cery suchej, b. suchej i wrażliwej. W skład fazy tłuszczowej wchodzą: oliwy z oliwek, wosk pszczeli, masło shea, które mają działanie nawilżające, natłuszczają i wygładzają cerę. Duża zawartość tłuszczy w kremie umożliwia stosowanie go również jako balsam do ciała i krem na suche pięty.




Skład kremu:
Faza A
  • 6g maceratu z nawłoci na bazie oliwy z oliwek.
  • 6g maceratu z kocanki piaskowej na bazie oliwy z  oliwek.
  • 1g masła shea.
  • 1g wosku pszczelego.
  • 2 g bazy emulgującej.
  • 1g alkoholu cetylowego (stabilizator bazy emulgującej opcjonalnie)
Faza B
  • 10g naparu ziela fiołka polnego
  • 10g naparu ziela nawłoci pospolitej
Faza C
  • Witamina E kilka kropli 
Sprzęt: 
  • blender lub spieniacz do kawy.
  • 2 miski na fazę wodną i fazę olejową.
  • garnek z wodą - łaźnia wodna.
  • termometr z sondą.


Przygotowanie


Faza B
Przystępując do robienia kremu zawsze zaczynamy od przygotowania fazy wodnej. Ususzone ziele nawłoci i fiołka polnego zalewamy wrzątkiem, po ok. 15-20 minut napar jest gotowy. Temperatura fazy wodnej musi być taka sama jak fazy olejowej ok. 60C. W czasie sporządzania fazę olejowej, napar ziołowy traci powoli temperaturę. Ziołowy napar nadaje żółtawe zabarwienie kremu.

Faza A inaczej tłuszczowa, przygotowujemy w oddzielnej misce. Składniki: macerat z nawłoci, macerat z kocanki, wosk pszczeli,  masło shea, alkohol cetylowy i bazę emulgującą rozpuszczamy  razem w misce za pomocą łaźni wodnej. Łaźnie wodna w naszym przypadku to garnek z gorącą wodą podgrzewaną na kuchence. Temperatura fazy olejowej musi być podobna do wodnej tj. 60C.

Mieszanie Faz
Mając gotowe dwie główne fazy tj olejową i wodną można przystąpić do tworzenia kremu. Do miski z naparem ziołowy wkładamy końcówkę blendera, bądź spieniacza do kawy. Intensywnie mieszając fazę wodną powoli wlewamy fazę olejową. Mieszamy ok 2 minut. Krem na początku mocno się pieni i jest dość wodnisty,  należy poczekać, aż krem trochę przestygnie i zagęści się. Po tym czasie przez ok. 1 minut ponownie należy mieszać krem. Krem po ostygnięciu będzie się jeszcze zagęszczać.

Faza C
Po przestygnięciu kremu do ok. 40C można wprowadzić składniki fazy C, które są niestabilne w wyższych temperaturach jak: witamina E, delikatne oleje np. olej z dzikiej róży, olejki eteryczny, konserwant.

Informację na temat składników

 

Co to jest macerat?

Na temat maceratów możecie poczytać tutaj. Ogólna zasada wykonania maceratu na zimno polega na zalaniu zioła wybranym olejem np. oliwkowy, słonecznikowy, winogronowy. Następnie olej pozostawiana się na okres kilku tygodni ok. 3-4  na słonecznym oknie. Gotowy macerat zlewa się do słoików, dodatkowo można dodać do oleju witaminę E,  hamuje ona proces jełczenia tłuszczu.

Zapach i konserwanty?
Osobiście nie lubię mocnych zapachów dlatego zrezygnowałam z olejków eterycznych, oczywiście olejki eteryczne oprócz zapachu spełniają również inne funkcje. Krem ma delikatnie ziołowy zapach, który pochodzi z olejnych maceratów. Do kremu dodajemy witaminę E, która jest naturalnym konserwantem i antyoksydantem ma działanie przeciwstarzeniowe, jednak nie jest to mocny konserwant, dlatego w niewielkich ilościach można dodać 'chemiczny konserwant". Krem bez konserwantu należy trzymać w lodówce.

Za co odpowiadają zioła w kosmetyku?



Roślina
Zdjęcie
Faza
Funkcja
Ziele fiołka polnego


Napar wodny-Faza B
Fiołek polny w odróżnieniu od fiołka trójbarwnego nie posiada większych właściwości leczniczych zawiera niewielką ilość rutyna z grupy flawonoidów , które uszczelniają naczynia krwionośne, i wykazuje działanie przeciwzapalne.
Dodatkowo zawiera inne składniki jak: saponiny, sole mineralne, olejek eteryczny, kwas salicylowy, witaminę C.
Ziele nawłoci pospolitej











Napar wodny-Faza B

Macerat olejny na bazie oliwy z oliwek- Faza A
Napar z ziela zawiera  zdecydowanie większe  ilości flawonoidów w porównaniu do fiołka polnego. Nawłoć zawiera m.in  kwercetynę, rutynę i  kwercytrynę, które uszczelniają naczynia krwionośne oraz wykazują działanie przeciwzapalne.

Macerat olejny zawiera olejki eteryczne, które nadają specyficznie ziołowy zapach.
Kwiat kocanki piaskowej









Macerat olejny na bazie oliwy z oliwek- Faza A
W maceracie oliwy z oliwek opartej na kocance znajduje się dużo ilość flawonoidów typu chalkonów, które  mają działanie łagodzące i antyalergiczne. Dodatkowo występują olejki eteryczne.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...