poniedziałek, 2 marca 2015

DIY Lekki krem rumiankowo-lniany do cery wrażliwej i łojotokowej

Lekki krem rumiankowy stworzyłam z myślą o cerze delikatnej, alergicznej, z problemami skórnymi jak rozszerzone pory, krostki. Po kilku dniach stosowania kremu zauważyłam u siebie lekko zmniejszone pory. Zawarte w żelu lnianym i rumianku  składniki działają antyalergicznie, łagodząco, nawilżająco oraz zmniejszają wydzielanie się łoju.






Skład kremu:

Faza A- 30%
  • Macerat rumiankowy na bazie oleju winogronowego
  • Baza emulgująca (5%)
Faza B- 70%
  • Żel lniany
  • Napar z rumianku
Faza C
  • Witamina E kilka kropli 
Sprzęt: 
  • Blender i spieniacz do kawy.
  • 2 miski na fazę wodną i fazę olejową.
  • Garnek z wodą - łaźnia wodna.
  • Termometr z sondą.
Składniki potrzebne do sporządzenia kremu:


Faza B- wodna

Do sporządzania fazy wodnej potrzebujemy 2 łyżeczki siemienia lnianego oraz herbatę rumiankową. W oddzielnych kubeczkach zalewamy wrzątkiem nasze ziółka. Siemię lniane podgrzewamy w garnuszku przez ok 3 minuty, tak aby wytworzył się żel.


Do miseczki wlewamy żel lniany z  naparem rumiankowym i mieszamy za pomocą blendera prze ok. 2 minuty. Otrzymujemy mazistą ciecz. Temperatura fazy wodnej powinna być ok. 60C.



Faza A - tłuszczowa

Do sporządzenia fazy tłuszczowej potrzebować będziemy macerat z rumianku. Macerat rumiankowy sporządziłam metodą na zimno. Kwiaty rumianku  macerowały się w oleju winogronowym przez ok. 4 tygodnie na słonecznym oknie.



Faza A inaczej tłuszczowa, przygotowujemy w oddzielnej misce. Składniki: macerat z rumiankowy i bazę emulgującą rozpuszczamy razem w misce za pomocą łaźni wodnej. Temperatura fazy olejowej musi być podobna do wodnej tj. 60C.

Mieszanie Faz

Mając gotowe dwie główne fazy tj. olejową i wodną można przystąpić do tworzenia kremu. Do miski z naparem rumiankowo-lnianym wkładamy końcówkę blendera, bądź spieniacza do kawy. Intensywnie mieszając fazę wodną powoli wlewamy fazę olejową. Mieszamy ok 2 minuty. Krem na początku mocno się pieni i jest dość wodnisty, należy poczekać, aż krem trochę przestygnie i zagęści się. Po tym czasie przez ok. 1 minuty ponownie należy mieszać krem. Krem po ostygnięciu będzie się jeszcze zagęszczać.

Faza C

Po przestygnięciu kremu do ok. 40C można wprowadzić składniki fazy C, które są niestabilne w wyższych temperaturach jak: witamina E, delikatne oleje np. olej z dzikiej róży, olejki eteryczny, konserwant.

Moje Uwagi


Żel lniany oprócz właściwości nawilżających pełni również funkcję modyfikatora reologii, zagęszcza krem.

Tradycyjnie tabelka, za co odpowiadają poszczególne składniki:

Źródło wiedzy: internet ( m.in http://rozanski.li/, )książki:



Roślina
Zdjęcie
Faza
Funkcja
Rumianek pospolity


Napar wodny-Faza B
Napar z rumianku pospolitego ma działanie przeciwalergiczne i przeciwhistaminowe.
Macerat olejny na bazie oleju winogronowego-Faza A
Macerat rumianku pospolitego  ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne. Doskonale łagodzi objawy wyprysków, trądziku i łuszczycy.

Olej winogronowy zawiera  dużo witamy K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi i uszczelnianiu naczyń krwionośnych, ma działanie przeciwgrzybiczne jak i przeciwbakteryjne

Żel lniany












Napar wodny-Faza B
Żel lniany ma działanie nawilżające, powlekające, wygładzające, a także uśmierza podrażnienia.  Idealnie nadaje się do stosowania skóry wrażliwej i łojotokowej. Poprzez nawilżenie zmniejsza wydzielanie łoju i przyspiesza gojenie się krostek.

Nasiona siemienia lnianego zawierają: 3-10% śluzu, 30-40% tłustego oleju, 25% protein i 0,7% fosfatydów

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...