Uwielbiam kremiki domowej roboty, dzisiaj zaprezentuję Wam mój autorski pomysł na krem z olejem pietruszkowym i marchewkowym pod oczy. Krem szybciutko się wchłania, a zastosowane oleje mają silne działanie antyoksydacyjne, dlatego wprost idealnie nadają się do stosowania na cieniutką cerę pod oczami zapobiegając zmarszczkom. Krem sporządziłam również na bazie żelu lnianego i świetlika lekarskiego, które mają działanie nawilżające i łagodzące podrażnienia.
Do sporządzenia kremu wykorzystałam:
- Macerat z marchewki- bogaty w prowitaminę A, która po wpływem witaminy E zamienia się w skórze w witaminę A. Olej ma działanie przeciwzmarszczkowe, wygładzające, przeciwzapalne, zmiękczające, chroniące pod wpływem UV, przyspieszające gojenie drobnych zranień i oparzeń.
- Macerat z pietruszki- w skład oleju pietruszkowego wchodzi głównie witaminę E i prowitaminę A. Tak jak w powyższym oleju, prowitamina A zamienia się w skórze w witaminę A. Substancje aktywne mają działanie przeciwzmarszczkowe, nawilżające, wygładzające, przeciwzapalne. Jak sporządzić maceraty CZYTAJ WIĘCEJ
- Napar z świetlika lekarskiego- stosowany jest do użytku zewnętrznego w stanach zapalnych i podrażnienia spojówek. Napar ma działanie lekko ściągające, zmniejszające opuchliznę pod oczami.
- Żel lniany- ma działanie nawilżające, powlekające, wygładzające, a także uśmierza podrażnienia. Idealnie nadaje się do stosowania skóry wrażliwej i łojotokowej. Poprzez nawilżenie zmniejsza wydzielanie łoju i przyspiesza gojenie się krostek.
- Bazę emulgująca- łączy fazę wodną i olejową.
- Witamina E-ma działanie przeciwzmarszczkowe.
Rozdział na fazy:
Faza olejowa (12%)
- wosk pszczeli (może zastąpić inną substancja tłuszczową, albo zastosować tylko macerat ze stokrotki) ma działanie natłuszczające i nawilżające skórę. Dodajemy niewielką ilość.
- macerat z marchewki,
- macerat z pietruszki,
- faza emulgująca NF (emulgator).
Faza wodna (88%)
- napar ze świetlika lekarskiego,
- żel lniany.
Faza dodatków
- Kilka kropel witamina E-składnik pełniący funkcję przeciwstarzeniową.
Sposób przygotowania:
1. Macerat z pietruszki, marchewki, wosk pszczeli, emulgator rozpuszczamy w kąpieli wodnej w temperaturze 60C.
2. W drugiej kąpieli wodnej podgrzewamy uprzednio sporządzony napar ze świetlika lekarskiego z żelem z siemienia lnianego.
3. Do fazy wodnej wkładamy spieniacz do kawy i szybko mieszając wlewamy powoli fazę olejową.
Krem mieszamy ok. minuty, po tym czasie krem gęstnieje, ponownie mieszamy i czekamy, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji. Instrukcja obrazkowa do sporządzenia kremu CZYTAJ WIĘCEJ
Po ostygnięciu do 40C dodajemy witaminę E.
Zastosowanie:
Krem ze względu na niewielką ilość fazy tłuszczowej bardzo szybko się wchłania. Krem stosuję pod oczy, równie śmiało można stosować krem na cerę twarzy pod makijaż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz