niedziela, 31 maja 2015

Tonik przywrotnikowy pomocny w walce z trądzikiem różowatym i łuszczycy

Przywrotnik pospolity to roślina, którą spotkać możemy na łąkach od czerwca do października stosuje się na zmiany łuszczycowe, w walce w trądziku różowatym, w obrzękach i siniakach. 



Związki czynne: w zielu przywrotnika znajduje się aż 8% garbników, które mają świetne właściwości ściągające, kwasy organiczne jak kwas elagowy, który jest naturalnym antyoksydantem, związki cukrowe, żywice, sole mineralne.

Napary z przywrotnika stosuje się do płukania gardła,  zmniejszenia bólów brzucha, wzdęciach, braku łaknienia, w bolesnym miesiączkowaniu, w biegunce.
Dzięki zawartym składnikom aktywnym ziele przywrotnika znalazło zastosowanie w pielęgnacji cery. Przywrotnik ma działanie regenerujące  naczynia krwionośne, zwiększa elastyczność naskórka, zmniejsza przebarwienia skóry, zmniejsza stany zapalne, siniaki, obrzęki stawów, przyspiesza gojenie się ran stosuje się go również do walki z trądzikiem różowatym.

Zastosowanie kosmetyczne przywrotnika:


Kompres na zmiany skórne
Ziele przywrotnika zmiel i wymieszaj z olejem nasącz wacik kosmetyczny, następnie  nałóż okład na zmiany skórne jak wypryski, zmiany łuszczycowe, liszaje, owrzodzenia, siniaki, obrzęki stawów.

Kąpiel z zielem przywrotnika
Zmieszaj 100g ziela przywrotnika i po 25 kwiatów rumianku i kwiatów lipy. Całość zalej 2-3 l wody i gotuj powoli 5 min pod przykryciem. Odstaw na kilku minut i przecedź do wanny, wypełnionej do 1/3 wodą o temperaturze 37C. Kąpiel stosuje się w przywrócenie elastyczności skórze i odporności, zmniejszenia zmarszczek, blizn i plam.




Tonik przywrotnikowy
1. Zmiel ok. dwóch łyżeczek ziela przywrotnika.
2. Zalej przywrotnik szklanką wrzącej wody, gotuj w garnuszku ok. 5 minut. Po ostygnięciu odwar przesącz. Na 250ml odwaru dodaj ok. 1 łyżeczkę spirytusu salicylowego.

Działanie toniku
Tonik ma działanie ujędrniająco, ściągające, przeciwzapalne, przeciwzaskórnikowe, obkurczające naczynia krwionośne. Kwas salicylowy ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Przeznaczony do cery: tłustej, mieszanej, trądzikowej, łojotokowej.
Przydatność: tonik należy trzymać w chłodnym miejscu. Ważność toniku wynosi ok. 2 tygodni.

Zródło:
1.  rozanski.li/
2. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie  A.Ożarowski, W. Jaroniewski
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...