niedziela, 4 października 2015

Aktywne formy witaminy C w kosmetykach i jej działanie


Witamina C inaczej zwana kwasem askorbinowym nie jest samodzielnie syntezowana przez organizm, a więc musimy go dostarczać w pożywieniu. Kwas askorbinowy wykorzystywany  jest głównie na potrzeby narządów wewnętrznych, zatem w znikomych ilościach dociera do skóry, z tego powodu należy dostarczać kwas askorbinowy  z zewnątrz za pomocą kosmetyków.  Witamina C bardzo pozytywnie wpływa na cerę poprawiając elastyczność skóry, spłyca zmarszczki, złuszcza i rozjaśnia cerę





Za co odpowiada witamina C w naszej skórze?

  • Stymuluję syntezę kolagenu,
  • Poprawia elastyczność skóry, spłyca drobne zmarszczki,
  • Hamuję aktywność enzymu, który rozkłada kolagen i elastynę,
  • Delikatnie złuszcza naskórek i rozjaśnia skórę,
  • Stymuluję syntezę ceramidów w skórze,
  • Działa łagodząco, przeciwzapalnie.
  • Wspomaga gojenie się oparzeń słonecznych,
  • Wspomaga ochronę przed UV,
  • Poprawia mikrocyrkulację skóry, zmniejszając zaczerwienienie skóry,
  • Zmniejsza rozstępy skóry,
  • Rozjaśnia skórę hamując produkcję melaniny,
  • Przyśpiesza syntezę kwasu hialuronowego,



Witamina C w czystej postaci L-formy lewoskrętnej stosowana jest jako antyutleniacz i stabilizator pH  kosmetyku, wpływa tylko na zewnętrzną warstwę skóry tj. naskórek.
  
Kwas askorbinowy jest silnie hydrofilowy (rozpuszczalna w wodzie) i nie rozpuszcza się w tłuszczach. W związku z tym witamina C nie może przedostać się przez warstwę rogową skóry i wnikać w lipidowe struktury, a tym samym do ceramidów "cementu międzykomórkowego" narażonych szczególnie na działanie wolnych rodników. 

W chemii kosmetycznej witaminę C stosuję się w postaci mikronizowanego kwasu askorbinowego, zamkniętego w liposomach lub w postaci estrów.


Najbardziej aktywnym i skutecznym kosmetykiem z witaminą C są preparaty od 10% do 20%, natomiast w kremach pod oczy na poziomie 3-5%.

Przykłady kosmetyków z różnymi formami kwasu askorbinowego.


1) Kwas askorbinowy L- INCI: Ascorbic Acid.

Czysta Witamina C jest najmniej trwałym związkiem szybko ulega utlenieniu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie, działa tylko na wierzchniej warstwie naskórka, nie wnika w głębsze warstwy skóry. Kwas askorbinowy rozświetla twarz, wspomaga działanie filtrów, dlatego często stosuje się go w kremach do opalania.



LINIA – C-VIT – Antyoksydacja,  Zawiera kwas askorbowy 12 %. Serum zalecane dla wszystkich rodzajów skóry z objawami zmęczenia, pozbawionej blasku, po intensywnym opalaniu, po mikrodermabrazji lub peelingu chemicznym.
Cena 99,99zł

 


1) Glukozyd aksorbylu- INCI: Ascorbyl Glucoside

Glukozyd askorbylu pod wpływem specjalnego enzymu, w skórze powoli uwalnia kwas askorbowy. Dzięki powolnemu uwalnianiu witamina C wnika w głębsze warstwy skóry. Glukozyd askorbylu działa w głębszych warstwach naskórkach, a nawet w skórze właściwej.

Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia.

Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.




Terapia w LIPOSOMACH na bazie retinolu oraz wysokoskoncentrowanej witaminy C i E o właściwościach odbudowujących i regenerujących, złuszczających, ochronnych i nawilżających.
Pojemność 50ml
Cena 116zł 



 2) Liposomy nośnikiem witaminy C


Liposomy to kuleczki zbudowane z zewnętrznej warstwy tłuszczowej, które są nośnikiem hydrofilowej witaminy C, po wniknięciu w głębsze warstwy skóry powoli uwalnia się witamina C .

Glycolix lotion 15% AHA - Dermokosmetyczne mleczko - lotion do ciała i twarzy z kwsami AHA, aloesem i zieloną herbatą. 360ml



Pojemność 360ml
Cena 154,99zł





2) Palmitynian askorbylu- INCI Ascorbyl palmitate


Estry palimitynianowe witaminy C przenikają miedzy lipidami spoiwa międzykomórkowego skóry, docierając nawet głębiej niż witamin E w czystej postaci. Estry stabilne są na światło i tlen. Po przejściu w struktury naskórka i skóry właściwej w wyniku hydrolizy zostaje przekształcona w wolny kwas askorbinowy. Rozjaśnia plamy i przebarwienia, stymuluje syntezę kolagenu. Działa przeciwzapalnie. Wykazuje ochronny wpływ  w stosunku do promieniowania UVA i UVB, zmniejsza rumień powstały po opalaniu. Występuje w kosmetykach nawilżających do ciała, twarzy (dla cer dojrzałych z przebarwieniami), w kosmetykach do opalania. 
 

Glycolix Elite Eye Serum - intensywne serum na okolice oczu na noc



Pojemność 30ml
Cena 168zł


Citrix® (Citrix Eye Cream) - antyoksydacyjny krem do powiek





Pojemność 15ml
Cena 175,00zł







2) Tetraizopalmitynian askorbylu -INCI: Tetrahexyldecyl ascorbate


Najskuteczniejsza forma witaminy C, dostępna w postaci olejku, wykazuje dobre powinowactwo do warstwy lipidowej skóry. Bardzo wysoka stabilność i trwałość. Najdroższa pochodna kwasu askorbinowego na rynku. Efekt widoczny przy stosowaniu 1-3% stężenia


NeoStrata Skin Active Antioxidant Defense Serum - Intensywne serum, antyoksydacyjna tarcza ochronna przed starzeniem
Serum stanowi potężną bombę antyoksydacyjną, dzięki czemu niezwykle skutecznie chroni skórę, opóźniając pojawianie się oznak starzenia. Idealne wzbogacenie kremów lub jako kuracja samodzielna. Idealne się wchłania, rozjaśnia cerę, spłyca zmarszczki.

Pojemność 30ml
Cena 180,00zł


SUNDARI - Odżywczy balsam do ciała omega 3+, z olejem sojowym, lnianym i kwiatów ylang ylang

Pojemność 164ml
Cena 257zł






3) Sól magnezowa fosforanu askorbylu - INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)

Stosowany w kremach dla osób z wrażliwą cerą. Rozświetla, hamuje przebarwienia, nie wnika w głębsze warstwy skóry. Ma zdecydowanie słabsze działanie antyoksydacyjne od czystego kwasu askorbinowego o tym samym stężeniu, dlatego serum z tym związkiem musi mieć min. 15%.



Cell Fusion C CMS Vitamin Milk Cleanser - witaminowe mleczko oczyszczające

Preparat przeznaczony jest do wszyskich rodzajów skóry, również alergicznych i wrażliwych. Skutecznie odbudowuje barierę ochronną skóry po peelingach chemicznych, zabiegach laserowych.  Zalecany jest również do pielęgnacji skóry w przebiegu łuszczycy. 

Pojemność 180ml
Cena 99,99zł




4) Sól sodowa fosforanu askorbylu - INCI:Sodium ascorbyl phospate (SAP)

Działanie zbliżone do wyżej wymienionego estru, posiada jedna silniejsze właściwości antybakteryjne. Stosowany jest preparatach antytrądzikowych.




Wybierając kosmetyk na co warto zwrócić uwagę?

  • Opakowanie kosmetyku musi być wykonane z nieprzezroczystego opakowania,
  • Przechowywać kosmetyk w lodówce,
  • Szukaj połączenia Witaminy C, E i kwasu ferulowego, które dają najlepsze rezultaty w walce z fotostarzeniem się skóry. Odpowiednie stężenie to wit. C 15%, tokoferole (witamina E) 1%, kwas ferulowy 0,5%.




Źródło:
[1]http://biotechnologia.pl/kosmetologia/artykuly/rola-witaminy-c-i-jej-pochodnych-w-metabolizmie-skory-czesc-i,642
[2]http://www.biochemiaurody.com/slownik/ascorbicacid.html
[3]http://thebeautybrains.com/2014/05/which-kind-of-vitamin-c-is-best-for-skin-the-beauty-brains-show-episode-31/
[4]https://www.bulkactives.com/ascorbic-acid-l-ultra-fine-powder.html
[5] A. Marzec" Chemia Kosmetyków".
[6] Leksykon Surowców kosmetycznych Pytkowska
[7]http://www.kosmopedia.org

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...