Każdy z nas chciałby zatrzymać zapachy kwiatów na dłużej zwłaszcza tych wiosennych jak fiołek wonnym, narcyz, hiacynt. Intensywnie pachnące kwiaty szybko przekwitają i nigdy nie mogę nacieszyć się wonią tych kwiatów. Jednym z moich ulubionych zapachów jest hiacynt. Postanowiłam, więc zatrzymać ten zapach na dłużej w postaci pomady zapachowej metodą enefleurage'u.
Enfleurage to jedna z najstarszych metod otrzymywania olejków eterycznych. Metoda ta oparta jest na pochłanianiu przez tłuszcze zapachu z płatków kwiatu. Technika ta używana jest do kwiatów, z których nie można uzyskać zapachu przez destylację dotyczy to bzu lilaka, hiacyntu, kwiatów pomarańczy, czy jaśminu. Olejki eteryczne tych kwiatów rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury.
Składniki
Do stworzenia domowej perfumy potrzebujemy tłuszczu, może to być łój zwierzęcy lub rafinowane tłuszcze roślinne jak olej kokosowy, masło shea, olej palmowy i inne tłuszcze pozbawione zapachu. Tłuszcz zwierzęcy najlepiej podgrzewać przez kilkanaście minut na małym ogniu, aby pozbyć się zapachu łoju. Potrzebujemy również kwiatów o intensywnym zapachu jak fiołek wonny, bez lilak, narcyz, hiacynt, jaśmin.
Sporządzenie
Na płaskie naczynko rozprowadzamy tłuszcz, ja użyłam rafinowanego oleju kokosowego. Na wierzchnią warstwę rozprowadzamy kwiaty o intensywnym zapachu i odstawiamy naszą perfumę enefleurage w chłodne miejsce. Naczynie przykrywamy ściereczką, aby zapach nie ulatniał się na zewnątrz tylko wchłaniał się do tłuszczu. Gdy zwiędną kwiaty, kładziemy kolejną warstwę świeżych kwiatów. Sporządzenie pomady, wymaga od nas nieco cierpliwości tłuszcz, aby nabrał intensywnie kwiatowego zapachu potrzebuje kilka serii ponownego nakładania świeżych kwiatów.
Kiedy pomada nabierze iście pięknie kwiatowego zapachu możemy ją postawić w dowolnym miejscu i cieszyć się powoli uwalnianym zapachem lub poddać tłuszcz dalszej obróbce otrzymując absolut. Oczywiście w warunkach domowych nie otrzymamy całkowicie oczyszczonego i do końca prawdziwego absolutu, jednak uważam, że warto się pobawić. Tłuszcz zalewamy wysoko procentowo alkoholu, olejki eteryczne rozpuszczają się w alkoholu, tłuszcz zaś nie. Mieszankę tłuszczowo - alkoholową intensywnie mieszamy i filtrujemy wielokrotnie, aby odcedzić tłuszcz od alkoholu. Alkohol ulatnia się i pozostaje czysta esencja czyli absolut.
A wy jaką perfumę zrobicie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz