piątek, 17 kwietnia 2015

5 zastosowań fiołka wonnego

Fiołek wonny to jedna z najpiękniej pachnących roślin w Polsce jeszcze teraz możemy ją spotkać na polanach, trawniku, w ogrodzie. Surowcem kosmetycznym są liście i kwiaty fiołka wonnego, dzięki zawartości m.in związków salicylowych fiołek znalazł zastosowanie w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.











Fiołek zawiera:
-związki salicylowe.
-olejek eteryczny zasobny w iron.
-karetonoidy.
-saponiny (kłącza).

Z fiołka sporządza się napar wodny, który służy jako tonik do przemywania cery tłustej. Takie samo działania ma sporządzony z kwiatów fiołka macerat olejowy.  Fiołek wonny ma również zastosowanie kulinarne, z którego można sporządzić nalewki, syropy, galaretki.
Więcej na stronie ZRÓB SWÓJ KOSMETYK.

Jeżeli podobał się Wam post największym wyróżnieniem będzie dla mnie Wasz LAJK
https://www.facebook.com/pages/Nowo%C5%9Bci-i-recenzje-kosmetyczne/796625700377408?ref=hl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...