czwartek, 5 lutego 2015

Uszlachetniony olejek arganowy do oczyszczania twarzy firmy Bielendy


Bielenda Argan Cleansing Face Oil uszlachetniony olejek arganowy do oczyszczania i mycia twarzy z sebu control complex.


Kosmetyk przeznaczony jest do cery mieszanej i tłustej. Unikalna formuła olejku Argan Cleansing Face Oil wykorzystuje kombinację składników aktywnych wspomagających regulację wydzielania sebum. Połączenie komponentów o działaniu tonizującym, antybakteryjnym i normalizującym pomaga zmniejszyć widoczność porów i niedoskonałości. Jednocześnie, dzięki zawartości oleju arganowego, olejek Sebu Control Complex zapewnia optymalne nawilżenie skóry, przywraca jej równowagę i piękny wygląd.



Zachęcona marketingową notką producenta postanowiłam sprawdzić czym dokładnie został uszlachetniony olejek arganowy, a także dowiedzieć się jak poszczególne składniki olejku wpływają na cerę. 

Poniżej przedstawiłam skład INCI kosmetyku:

Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Glycine Soja (Soybean) Oil, PEG-20 Glyceryl Triisostearate, Argania Spinosa Kernel Oi, Oryza Sativa Bran Oil, Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil, Retinyl Palmitate, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Elaeis Guineensis ( Palm) Oil, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange Flower Oil), Parfum, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool



W skład Bielenda Argan Cleansing Face Oil wchodzi, aż siedem różnych rodzajów oleji (wytłuszczone) jak olej sojowy, olej arganowy, olej z pestek porzeczek, olej z otrębów ryżu, olej palmowy, a także olejek z kwiatów pomarańczy i olejek  grejfrutowy.
Powyżej wymienione oleje nie tylko pełnią funkcję emolientów, ale także są nośnikami wielu substancji aktywnych, które przenikając przez nasza skórę robiąc wiele dobrego dla naszej cery. Pokusiłam się o bardzo krótkie opisy do poszczególnych olejów.

Pierwszym składnikiem jest (Glycine Soja (Soybean) Oil) olej sojowy wytwarzany z nasion soi zwyczajnej zawiera ponad 60% wielononienasyconych kwasów tłuszczowych, dużą ilość flawonoidów, lecetyny, fitosteroli i witaminy E. Olej sojowy przeznaczony jest do skóry mieszanej tłustej, chroniąc skórę przed utratą wody. Dodatkowo wygładza, uelastycznia skórę, ma właściwości antyutleniające, ale co jest ważne reguluje wytwarzanie sebum, zmniejszając rozszerzone pory.

Kolejnym olejem zastosowanym w kosmetyki jest Olej arganowy (Argania Spinosa (Argan) Nut Oil, Argan Oil) wytłaczany z nasion drzewa arganowego występującego w południowo-zachodniej części Maroko. Zawiera ponad 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E, polifenole, sterole. Olejek arganowy ma silne właściwości przeciwstarzeniowe z powodu zawartej dużej ilość witaminy E, której jest, aż 670mg w 100g oleju. Dodatkowo Olej wpływa na nawodnienie skóry, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące. 



Olejek arganowy jak wyżej wymieniony sojowy również reguluje pracę gruczołów łojowych co sprzyja w leczeniu trądziku.

Ale to jeszcze nie koniec niespodzianek jakie zafundował nam producent, kolejnym olejem jest Olej z otrębów ryżu, który otrzymywany jest z wierzchniej warstwy ryżu zawiera 18-22% tłuszczu, aminokwasy, minerały, witaminy.

Olej z otrębów ryżu zawiera dużo ilość oryzanolu, który ma działanie przeciwutleniające, hamuje procesy degeneracyjne i stymuluje procesy naprawcze co sprzyja odmłodzeniu skóry, zmniejszeniu zmarszczek. Oryzanol poprawia mikrocurkulację krwi wpływając na zmniejszenie cieni i obrzęków, regulując działanie gruczołów łojowych. 




Olej z nasion czarnej porzeczki zawiera wiele kwasów nienasyconych i nasyconych, kwas linolowy, alfa-linolenowy, gamma-linolenowy, witaminę E. Olej ma działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwdziała starzeniu się skóry, stosuje się go również w podrażnieniu skóry w egzemie, łuszczycy, łupieżu. Olej z pestek porzeczek dostarcza ważny składnik kwas gamma-linolowy, który wzmacnia barierę lipidową skóry, chroni skórę przed infekcjami, alergią i stanami zapalnymi, wpływa na krążenie krwi. Skóra dzięki temu staje się elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt.


Kolejnym olejkiem zastosowanym w kosmetyku jest Olej z kwiatów pomarańczy, pozyskiwany jest ze świeżych kwiatów pomarańczy zbierany wczesną wiosną. Olej hamuje aktywność enzymów odpowiadających za rozkład kolagenu i elastyny, dodatkowo reguluję pracę gruczołów łojowych, wydzielania sebum oraz uszczelnia naczynka.  W składzie kosmetyku znajduje się również olejek grejfrutowy, który tłoczony jest na zimno ze skórek owoców grejfruta jest  źródłem witaminy C, dzięki której ma działanie odprężające. Stosuje się go w egzemie, trądziku.

Olej palmowy zastosowany w kosmetyku ma działanie przeciwzapalne, odżywcze, regeneracyjne, a także uelastycznia i wygładza skórę. 

Poniżej zestawiłam tabelę ze składem kosmetyku.

l.p
Składnik
Funkcja
Opis
1
Paraffinum Liquidum (Mineral Oil)


Emolient

Ciekła parafina
Emolient tłusty nie powoduje zaskórniki. Tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry zapobiegając nadmiernemu odparowaniu wody, zmiękcza, wygładza skórę i włosy.
Wykazuje działanie regenerujące.
Substancja antystatyczna.
Stanowi bazę dla innych kosmetyków: może być plastyfikatorem, rozpuszczalnikiem substancji hydrofobowych.
2
Glycine Soja (Soybean) Oil


Emolient

Olej sojowy, bogaty w NNKT ( niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe), szczególnie w kwas linolowy. Działa emoliencyjnie, poprawia stan bariery naskórkowej. We frakcji niezmydlalnej olej sojowy zawiera witaminę E, chroniącą przed działaniem wolnych rodników, a także sterole i flawonoidy


Substancja aktywna
3
PEG-20 Glyceryl Triisostearate



Emulgator
Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja umiarkowanie lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie. Stabilna w obecności elektrolitów.
Substancja pianotwórcza, poprawia jakość piany.
Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych.



Modyfikator reologii


4
Argania Spinosa Kernel Oil


Emolient
Olej arganowy
Tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody, zmiękczając i wygładzając skórę i włosy. Ma działanie regenerujące, przeciwzapalne, łagodzące, regenerujące, przeciwstarzeniowe.
Emolient - tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody, zmiękczając i wygładzając skórę i włosy. Ma działanie regenerujące.


Substancja aktywna
5
Oryza Sativa Bran Oil


Emolient
Olej z otrębów ryża
Właściwości: antyoksydacyjne, stymulowanie procesów naprawczych, co sprzyja odmłodzeniu skóry. Działa przeciwzapalnie, zwiększa odporność skóry na uszkodzenia wskutek promieniowania UV.
Emolient - tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody, zmiękczając i wygładzając skórę i włosy. Ma działanie regenerujące.


Substancja aktywna
6
Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oil


Emolient

Olej z nasion czarnej porzeczki
Olej ma działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwdziała starzeniu się skóry
Emolient - tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody, zmiękczając i wygładzając skórę i włosy. Ma działanie regenerujące.


Substancja aktywna
7
Retinyl Palmitate 


Substancja aktywna
Retinol Palmitynianiu
Jasnożółty tłuszcz. Retinol podstawowa forma witamy A.
Spowalnia proces starzenia się skóry. Chroni przed działaniem UV. Wyrównuje kolor i przebarwienia skóry. Stymuluję syntezę kolagenu.


8
Tocopherol


Substancja aktywna
Ester Witaminy E.
Hamuje proces starzenia skóry. Chroni przed działaniem UV i dymu papierosowego. Zapobiega powstawaniu  stanów zapalnych w skórze.
9
Tocopheryl Acetate


Substancja aktywna
Ester Witaminy E. Hamuje proces starzenia skóry. Chroni przed działaniem UV i dymu papierosowego. Zapobiega powstawaniu  stanów zapalnych w skórze.
10
Elaeis Guineensis ( Palm) Oil


Emolient

Olej palmowy
Przyśpiesza odnowę komórek, pobudzając syntezę kolagenu.
Olej ma działanie: przeciwzapalne, odżywcze przeciwobrzękowe, łagodzące, oczyszczające, przyspiesza regenerację tkanek.
Nawilża, natłuszcza, uelastycznia, wygładza skórę
Zawiera naturalne antyoksydanty i wymiatacze wolnych rodników.
Emolient - tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody, zmiękczając i wygładzając skórę i włosy. Ma działanie regenerujące.


Substancja aktywna
11
Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil


Substancja aktywna
Olejek grejpfrutowy otrzymywany przez tłoczenie na zimno skórek owoców grejpfruta białego Citrus grandis.
 Źródło witaminy C.
Działanie: antybakteryjne, dezynfekuje skórę, poprawia ukrwienie skóry., odprężające.
Zastosowanie: leczenie  egzemy, trądziki, w wypadaniu włosów
12
Citrus Aurantium Dulcis (Orange Flower Oil


Substancja aktywna,
Olejek z kwiatów pomarańczy:
Działanie: chroni skórę przed działaniem wolnych rodników ,  hamuje procesy utleniania w kosmetyku.
Ponadto ma działanie regulujące pracę gruczołów,  reguluje krążenie, uszczelnia naczynka, ma działanie antybakteryjne i ściągające.

Przeznaczenie: cera wrażliwa, delikatna, naczyniowa, cera dojrzała.
- Działa antybakteryjnie i lekko ściągająco.
- Reguluje pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum.
- Zmniejsza zaczerwienienie, wybroczyny, uszczelnia naczynka, reguluje krążenie, dlatego polecany jest także do cery naczynkowej.
- Działa łagodząco, antyzapalnie, promuje gojenie, polecany dla cery delikatnej, podrażnionej i wrażliwej.
- Regeneruje, wspomaga walkę z przedwczesnymi zmarszczkami, chroniąc przed rozkładem kolagenu, polecany jest dla cery dojrzałej.



Substancja aromatyczna
13
 Parfum


Perfuma
Kompozycja zapachowa
14
Butylphenyl Methylpropional


Konserwant
Aldehyd 2-(4-tert-butylobenzylo) propionowy
Składnik kompozycji zapachowych

15
Hexyl Cinnamal


Substancja zapachowa
Aldehyd heksylocynamonowy
Nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.


16
Limonene


Substancja zapachowa
4-izopropenylo-1-metylocykloheksen
Limonen
Imituje zapach skórki cytrynowej
17
Linalool


Substancja zapachowa
3,7-dimetylo- 1,6-oktadien-3-ol
Linalol
Imituje zapach konwalii.
 


O kosmetyku
Kosmetyk ma formę oleistą bardzo ładnie rozprowadza się na skórze, a w kontakcie z wodą wydziela przyjemną piankę.  Zapach jest bardzo delikatny. Po pierwszym stosowaniu kosmetyk nie podrażnił mojej cery, która jest dość problematyczna częściowa naczyniowa, a także mieszana.

Kosmetyk Argan Cleasing Face Oil od niedawna zaczęłam używać, dlatego mam nadzieję, że pomoże mi w regulowaniu sebum a dodatkowo, uelastyczni i nawilży moją cerę.


Parę słów ode mnie

Czytając niektóre recenzje jestem przerażona jak niektóre blogerki podchodzą do składu INCI, widząc długą listę od razu spisują kosmetyki na straty, nie wnikając co kryje się pod konkrętną nazwą i jakie korzyści płyną z konkretnego składniku dla naszej skóry.

W kosmetyku musi być "chemia" jak emulgatory, konserwanty, modyfikatory reologii. Nawet naturalne, ekologiczne kosmetyki w swoim składzie posiadają chemię. Jest to potrzebne aby kosmetyk nie był pożywką dla bakterii i służył nam wiele miesięcy.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...