niedziela, 11 stycznia 2015

Żel Floslek seria do skóry z problemami naczyniowymi

Jak już wcześniej wspomniałam mam cerę naczyniową, która wymaga specjalnego traktowania, dodatkowo z obszarami cery mieszanej. Nie jest to łatwe zadanie znaleźć kosmetyk, który będzie oczyszczał cerę mojej twarzy jednocześnie nie podrażniając wrażliweych naczyniowych obszarów. Zatem postanowiła przyjrzeć się ofercie Firmy Floslek do skóry z problemami naczyniowymi. W ofercie możemy znaleźć kremy, żele do mycia twarzy, toniki, balsamy, peelingi, które uszczelniają naczynia krwionośne. Jak zapewnia producent tylko regularne stosowanie kosmetyków obkurczy naczynka i jednocześnie będzie zapobiegać nowym. Postanowiłam wypróbować kosmetyk Floslek żel do skóry naczyniowej 200ml. 





Zawsze zanim przetestuję kosmetyk wnikliwie i dokładnie przyglądam się składnikom kosmetyku.
W skład żelu wchodzą dwie substancje czynne, które bardzo mnie zainteresowały a jest to ekstrakt z miłorzębu japońskiego oraz ekstrakt z kłącza i liści mydlnicy lekarskiej.

Ekstrakt z miłorzębu lekarskiego bogaty jest w flawonoidy, które zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, poprawiając mikrocyrkulację krwi.

Ekstrakt z mydlnicy lekarskiej zawiera saponiny, glikozydy oraz oligasaharydy. Zawartość pieniących się składników saponin ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Z powodu tych właściwości stosowane są w preparatach do pielęgnacji również cery trądzikowe, tłustej, a także  w szamponach do włosów (zarówno przetłuszczających się, jak i suchych i normalnych), płynów do kąpieli, płynów do higieny intymnej. 
Zawarte w ekstrakcie saponiny zmniejszają również napięcie powierzchniowe, co ułatwia przenikanie składników aktywnych w skórze, przyspieszając w ten sposób ich dystrybucję. Na skórę działa zmiękczająco i oczyszczająco. 

Połączenie tych dwóch ekstraktów świetnie sprawdziło się w przypadku mojej cery mieszanej i naczyniowe. Ekstrakt  z miłorzębu pielęgnuje delikatną skórę naczyniowej, a ekstrakt z mydlnicy lekarskiej ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji cery również tłustej.

Studiując skład żelu firmy Floslek zauważyć można, że znajdują się substancję myjące, które wywołują polemikę wśród internautów. Nie chciałabym, aby ktoś pomyślał, że czepiam się dokładnie tego żelu. Składniki, które wymienię poniżej  znajdują się w wielu preparatach myjących znanych i cenionych firm mowa o detergentach Sodium Laureth Sulfate skrót SLS oraz Cocamidopropyl Betaine skrót CAPB.

Sodium Laureth Sulfate SLS 
Jest to anioniowa substancja czynna, ma działanie myjące powierzchnię skóry i włosów. Jest to związek chemiczny, który wywołuje pienienie się produktów. Znajduje się w niemalże, każdym szamponie, żelu myjącym i płynie do kąpiel.Według informacji zaczerpniętych z internetu może powodować przesuszenie skóry, zaburzenie w wydzielania łoju, potu.

Cocamidopropyl Betaine CAPB
Jest to amfoteryczna substancja powierzchnia czynna, która dodatkowo łagodzi drażniące działanie substancji anionowo czynnych. Substancja, która stabilizuje i poprawia jakość piany. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze. Substancja używana jest w preparatach dla dzieci.

Składnik zarówno pierwszy jak i drugi wywołuje kontrowersje. Składnik CAPB stosowany jest w składnikach naturalnych dlatego ciężko jest go uniknąć. Najlepiej przetestować na własnej skórze kosmetyk z opisywanym składem i stwierdzić jak na nas wpływa. Nie można generalizować dla jednej osoby może wpływać alergizująca na drugą już ni.

PEG
Kolejnym kontrowersyjnym związkiem chemicznym jest PEG pod tym skrótem kryją się związki polimerowe czuli polieterów, który w zależności od masy cząsteczkowe posiadają różne właściwości. Ten który występuje w żelu pełni funkcję emulgatora czyli stabilizuje faze wodną i olejową. Dodatkowo pełni funkcję nawilżającą. Emulgatory z tej grupy mogą rozpulchniać i osłabiać skórę, która staje się podatna na wnikanie toksycznych substancji do wnętrza. Najważniejsze jest, aby producent stosował odpowiednich stężenie zalecony przez Unię Europejską.

Coco-Glucoside
Poliglikozyd oleju kokosowego. Jest to kolejna substancja myjąca, która jest całkowicie biodegradowalna i ma łagodne zastosowanie dla skóry.Stosowana jest w kosmetykach naturalnych.

Moja opinia:
Żel ma przyjemny zapach, a konsystencja jest odpowiednia co wpływa na odpowiednie rozprowadza się na skórze, dodatkowo przyjemnie się pieni. Po zastosowaniu żelu zauważyłam, że naczynia krwionośne zwłaszcza przy nosie są zdecydowanie obkurczone, zaś cera w strefie tzw. "T" (czoło, nos, broda) jest ściągnięta, a pory zwężone. Zapewne dzieje się to dzięki zawartości środków myjący w kosmetyku jak Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, a także ekstraktu z mydlnicy lekarskiej i ekstraktu z miłorzębu japońskiego. Na moją cerę żel nie działa w żaden sposób uczulający, a więc mogę polecić. 
Jaka jest Wasza opinia na temat żelu? 
Poniżej tabela ze składem Żelu firmy Floslek.


l.p
Składnik
Funkcja
Opis
1
Aqua


Rozpuszczalnik
Rozpuszczalnik.
2
Sodium Laureth Sulfate


Substancja myjąca
Sól sodowa siarczanu oksyetylenowanego alkoholu laurylowego
Usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów o dobrych  posiada właściwościach pianotwórczych.
3
Cocamidopropyl Betaine


Substancja myjąca
Kokamidopropylobetaina
Usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.
Substancja o dobrych  właściwościach pianotwórczych, stabilizuje pianę.
Pełni funkcję modyfikatora reologii poprawiając konsystencję w preparatach zawierających anionowe substancje powierzchniowe czynne.



Modyfikator reologii

4
 Coco-Glucoside


Substancja myjąca
Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego
Jest bezpieczny dla skóry i całkowicie biodegradowalny.
Substancja myjąca o bardzo łagodnym działaniu dla skóry i błony śluzowej.
Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, stabilny chemicznie i niewrażliwy na zmiany pH.
Stabilizator emulsji-stabilizuję fazę wodną i tłuszczową w kosmetyku. Stabilizator typu O/W. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie – ekstraktów roślinnych, olejków eterycznych i zapachowych a nawet maseł i ciężkich olejów.



Stabilizator emulsji
5
Propylene Glycol


Substancja nawilżająca
Humektant
Glikol propylenowy
Substancja nawilżająca  przenika przez skórę transportując inne substancje w głąb skóry, a także zapobiega krystalizacji kosmetyku.
6
Ginkgo Biloba Leaf Extract


Substancja aktywna
Ekstrakt z miłorzębu lekarskiego.
Zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i poprawia mikrocyrkulację krwi.

7
Saponaria Officinalis Leaf/Root Extract


Substancja aktywna

Ekstrakt z korzenia mydlnicy,
Zmniejszając napięcie powierzchniowe, ułatwia przenikanie składników aktywnych w skórze, przyspieszając w ten sposób ich dystrybucję. Na skórę działa zmiękczająco i oczyszczająco.

8
Trideceth-9


Substancja myjąca
Alkohol tridecylowy oksyetylenowany 9 molami tlenku etylenu
Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.
Stabilizator emulsji stabilizuję fazę wodną i tłuszczową w kosmetyku. Stabilizator typu O/W.

Stabilizator emulsji

9
PEG-5


Stabiliztaor emulsji

Glikol polietylenowy oksyetylenowany 5 molami tlenku etylenu.

Substancja nawilżająca, transportuje inne substancje w głąb skóry, zapobiega krystalizacji kosmetyku.
Stabilizator emulsji-stabilizuję fazę wodną i tłuszczową w kosmetyku.
10
Ethylhexanoate


Emolient
Emolient tłusty może być komedogenny- tworzy zaskórniki.
Tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody, zmiękczając i wygładzając skórę i włosy. Ma działanie regenerujące.

11
Sodium Benzoate


Konserwant
Sól kwasu benzoesowego
Substancja konserwująca, chroni przed działaniem bakterii, które zostały wprowadzone do kosmetyku np. za pomocą palców.

12
Potassium Sorbate


Konserwant
Sorbinian potasu
Substancja konserwująca, chroni przed działaniem bakterii, które zostały wprowadzone do kosmetyku np. za pomocą palców.



13
 Xanthan Gum


Modyfikator reologii
Guma ksantonowa- Polisaharyd
Zagęstnik wpływa na konsystencję, zwiększa lepkość preparatu.
Hamuje proces starzenia skóry. Chroni przed działaniem UV i dymu papierosowego.
Zapobiega powstawaniu  stanów zapalnych w skórze.
14
Panthenol


Substancja nawilżająca,
Prekursor prowitamy B5, która po wchłonięciu do naszego organizmu przekształca się w  witaminę B5. Wnika w strukturę skóry i włosów. Działa przeciwzapalnie, daje uczucie gładkości.


Substancja aktywna
15
Parfum


Kompozycja zapachowa
Kompozycja zapachowa.
16
Disodium EDTA


Konserwant
Związek kompleksujący jony metali w kosmetykach, konserwant.
17
Lactic Acid


Związek złuszczający
Substancja antybakteryna
Stabiliztaor pH
humektant
Kwas mlekowy
Służy takze jako środek utrzymujący odpowiednie pH preparatu.
Kwas mlekowy normalizuje procesy złuszczania naskórka w sposób bardzo delikatny. Jest również związkiem nawilżającym.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...