środa, 1 lipca 2015

Kwas ferulowy naturalny związek stosowany w preparatach anty-aging

Kwas ferulowy stosowany jest w preparatach kosmetycznych, w zabiegach z medycyny estetycznej, który zwalcza przebarwienia wywołane promieniowaniem słonecznym. Kwas ferulowy dodatkowo nawilża, ueslastycznia skórę, zmniejsza zmarszczki, a kontur twarzy staje się bardziej wyraźny.



Kwas ferulowy naturalnie występuje:

  • W ziarnach zbóż: pszenica, owies, żyto, ryż, kukurydza;
  • W liściach, nasionach i korze drzew iglastych;

Kwas ferulowy (kwas 4-hydroksy-3-metoksycynamonowy) jest pochodną kwasu cynamonowego, rozpuszczalnego w wodzie i etanolu.



Rys. 1 Wzór strukturalny kwasu ferulowego



Kwas ferulowy ma działanie:
  • Antyoksydacyjne: zapobiega starzeniu się skóry,
  • Absorbuje promieniowanie słoneczne UVA (w zakresie 320-340nm) i UVB ( w zakresie 280-320 nm),
  • Stabilizuje witaminę C i E, które są wrażliwe na obecność tlenu, wysoką temperaturę i promieniowanie UV.
  • Przeciwzapalne i redukuje zaczerwienienia,
  • Nawilża skórę,
  • Przeciwdziała powstawaniu przebarwień i redukuje istniejące.


Gdzie stosuje się kwas ferulowy?

Dzięki w/w właściwościom kwasu ferulowego stosuje się go w:

  •  Maseczkach do twarzy,
  •  Kremach i lotionach nawilżających,

Stężenie kwas ferulowego w gotowych kosmetykach wynosi od 0,5 do 1%.

W profesjonalnych gabinetach medycyny estetycznej kwas ferulowy stosuje się w stężeniu 12%, w połączeniu z witaminą C i E. Popularnym zabiegiem jest peeling, który działa na głębokie warstwy skóry. 


Kwas ferulowy stosowany jest w kosmetykach firmy SNAILAS
Przykład kosmetyków z kwasem ferulowym
Snailas pomaga poprawić wszystkie kliniczne objawy fotostarzenia, przyczynia się do zmniejszenia zmarszczek, usuwa  suchość i szorstkość, pomaga poprawić jędrność, elastyczność, nawilżenie i gładkość skóry, pomaga w likwidacji przebarwień, spłyca blizny (trądzik, oparzenia, przeszczepy, itp.), przyczynia się do wzmocnienia skóry powiek, poprawia naturalną zdolność retencyjną skóry suchej i odwodnionej.

Cena 169,90zł, Kup TUTAJ








LIPOSOMAL FERULAC - MIST preparat bogaty w przeciwutleniacze i czynniki fotoprotekcyjne w liposomach, stymuluje syntezę elastyny i kolagenu w skórze.

MIST to nowa gama preparatów bazująca na całkowicie nowatorskim rozwiązaniu. Forma mgiełki ułatwia, przyspiesza i wzmacnia przenikanie składników aktywnych preparatu w głąb skóry po uwolnieniu cieczy.

Oparty na bazie wody, lekki roztwór działa mocno nawilżająco. Składniki aktywne uwalniane są głęboko w skórze, tym samym przyspieszają i wspomagają tradycyjną pielęgnację skóry.

Cena 140,99zł, Kupisz TUTAJ

Inne kosmetyki z kwasem ferulowym TUTAJ


Czy znacie ten składnik?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...