Lekki krem rumiankowy stworzyłam z myślą o cerze delikatnej, alergicznej, z problemami skórnymi jak rozszerzone pory, krostki. Po kilku dniach stosowania kremu zauważyłam u siebie lekko zmniejszone pory. Zawarte w żelu lnianym i rumianku składniki działają antyalergicznie, łagodząco, nawilżająco oraz zmniejszają wydzielanie się łoju.
Faza A- 30%
- Macerat rumiankowy na bazie oleju winogronowego
- Baza emulgująca (5%)
Faza B- 70%
- Żel lniany
- Napar z rumianku
- Witamina E kilka kropli
- Blender i spieniacz do kawy.
- 2 miski na fazę wodną i fazę olejową.
- Garnek z wodą - łaźnia wodna.
- Termometr z sondą.
Faza B- wodna
Do sporządzania fazy wodnej potrzebujemy 2 łyżeczki siemienia lnianego oraz herbatę rumiankową. W oddzielnych kubeczkach zalewamy wrzątkiem nasze ziółka. Siemię lniane podgrzewamy w garnuszku przez ok 3 minuty, tak aby wytworzył się żel.
Do miseczki wlewamy żel lniany z naparem rumiankowym i mieszamy za pomocą blendera prze ok. 2 minuty. Otrzymujemy mazistą ciecz. Temperatura fazy wodnej powinna być ok. 60C.
Faza A - tłuszczowa
Do sporządzenia fazy tłuszczowej potrzebować będziemy macerat z rumianku. Macerat rumiankowy sporządziłam metodą na zimno. Kwiaty rumianku macerowały się w oleju winogronowym przez ok. 4 tygodnie na słonecznym oknie.Faza A inaczej tłuszczowa, przygotowujemy w oddzielnej misce. Składniki: macerat z rumiankowy i bazę emulgującą rozpuszczamy razem w misce za pomocą łaźni wodnej. Temperatura fazy olejowej musi być podobna do wodnej tj. 60C.
Mieszanie Faz
Mając gotowe dwie główne fazy tj. olejową i wodną można przystąpić do tworzenia kremu. Do miski z naparem rumiankowo-lnianym wkładamy końcówkę blendera, bądź spieniacza do kawy. Intensywnie mieszając fazę wodną powoli wlewamy fazę olejową. Mieszamy ok 2 minuty. Krem na początku mocno się pieni i jest dość wodnisty, należy poczekać, aż krem trochę przestygnie i zagęści się. Po tym czasie przez ok. 1 minuty ponownie należy mieszać krem. Krem po ostygnięciu będzie się jeszcze zagęszczać.Faza C
Po przestygnięciu kremu do ok. 40C można wprowadzić składniki fazy C, które są niestabilne w wyższych temperaturach jak: witamina E, delikatne oleje np. olej z dzikiej róży, olejki eteryczny, konserwant.Moje Uwagi
Żel lniany oprócz właściwości nawilżających pełni również funkcję modyfikatora reologii, zagęszcza krem.
Tradycyjnie tabelka, za co odpowiadają poszczególne składniki:
Źródło wiedzy: internet ( m.in http://rozanski.li/, )książki:
Roślina
|
Zdjęcie
|
Faza
|
Funkcja
|
Rumianek
pospolity
|
|
Napar wodny-Faza B
|
Napar
z rumianku pospolitego ma działanie przeciwalergiczne i
przeciwhistaminowe.
|
Macerat olejny na bazie oleju
winogronowego-Faza A
|
Macerat
rumianku
pospolitego ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne.
Doskonale łagodzi objawy wyprysków, trądziku i łuszczycy.
Olej
winogronowy zawiera dużo witamy K, która uczestniczy w procesach
krzepnięcia krwi i uszczelnianiu naczyń krwionośnych, ma działanie
przeciwgrzybiczne jak i przeciwbakteryjne
|
||
Żel
lniany
|
|
Napar wodny-Faza B
|
Żel lniany ma działanie nawilżające,
powlekające, wygładzające, a także uśmierza podrażnienia. Idealnie
nadaje się do stosowania skóry wrażliwej i łojotokowej. Poprzez nawilżenie
zmniejsza wydzielanie łoju i przyspiesza gojenie się krostek.
Nasiona
siemienia lnianego zawierają: 3-10% śluzu, 30-40% tłustego oleju, 25% protein i
0,7% fosfatydów
|
Czy żelu z siemienia i naparu z rumianku ma być pi równo? Czy w jakichś innnych proporcjach?
OdpowiedzUsuńCzy żelu z siemienia i naparu z rumianku ma być pi równo? Czy w jakichś innnych proporcjach?
OdpowiedzUsuń